Stuur een groet

Een groetenkaartje is een klein gebaar, maar voor gewetensgevangenen van onschatbare waarde. Mensenrechtenactivisten en gewetensgevangenen voelen zich gesteund als zij groetenkaartjes ontvangen. Zo weten zij dat anderen met hen meeleven en zich inzetten voor hun vrijlating.

Stuur een kaartje naar: Umar Khalid in India

Groet sept 23 India

 

Zend je groet naar:


Dr. Syed Umar Khalid
ID Number 626714
Jail No. 2, Tihar Central Jail
New Delhi – 110058
India

De Indiase studentenactivist Umar Khalid zit al meer dan 3 jaar vast zonder rechtszaak. Khalid liet zich kritisch uit over een wet die discriminerend is voor moslims. Sindsdien zit hij onterecht vast. Hij heeft niets misdaan. Toen Khalid zich uitsprak over de discriminerende wet werd hij beschuldigd van het aanzetten tot geweld. Hij werd in september 2020 opgepakt. De autoriteiten klaagden hem aan voor het aanwakkeren van geweld tussen groepen en rellen. Op 24 juli 2023 stelde het Hooggerechtshof van India voor de tweede keer zijn borgtocht uit. Khalid heeft geen uitzicht op een rechtszaak, laat staan vrijlating. Vrijheid van meningsuiting is een recht. Altijd en voor iedereen. Stuur een kaart, zodat Umar Khalid weet dat jij hem steunt.

 

Voorbeeld voor een groet:

Stay strong. You are not alone

   

Stuur Omar Radi een persoonlijke boodschap

groet Omar Radi

 

Zend je groet naar:

Omar Radi number 5359
Tiflet 2 local prison
15400 Tiflet
Morocco

 

 

 

 

Onterecht beschuldigd en veroordeeld


De Marokkaanse onderzoeksjournalist Omar Radi is op 19 juli 2021 veroordeeld tot zes jaar celstraf na een oneerlijk proces. Radi wordt onterecht beschuldigd van ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid.’
Mogelijk wordt Radi gestraft omdat hij onderzoek deed naar corruptie door de overheid. Laat Omar Radi weten dat je hem steunt.

Voorbeeld voor een groet:

Dear Omar, I stand in solidarity with you and believe that justice will triumph at the end. Stay strong.

   

 

Stuur een groet naar Leila de Lima uit de Filipijnen

 Steun Leila de Lima april 2023

 

 

Zend je groet naar:

 

Office of Senator Leila de Lima
Rm. 502 & 16 (New Wing 5/F)
GSIS Bldg., Financial Center
Diokno Blvd, Pasay City
Filipijnen

 

Voormalig senator Leila de Lima uit de Filipijnen zit al 5 jaar onterecht in de gevangenis. Ze is veroordeeld voor betrokkenheid bij drugshandel, maar alles wijst erop dat ze om politieke redenen vastzit. De Lima uitte felle kritiek op het beleid van voormalig president Duterte. In 2017 probeerde ze een onderzoek te starten naar misdaden door Duterte’s extreme ‘War on Drugs’-beleid. Door dat beleid zijn duizenden vermoedelijke drugsgebruikers vermoord.

Volgens de autoriteiten zou De Lima drugsgeld hebben aangenomen voor haar verkiezingscampagne en als minister drugs hebben toegelaten in de gevangenis. Dat zijn valse beschuldigingen bedoeld om haar het zwijgen op te leggen. Drie getuigen in haar zaak hebben hun verklaring inmiddels ingetrokken. De getuigen zijn onder druk gezet door de politie om een valse verklaring af te leggen.

Voorbeeld van een groet:

We are thinking of you and sending our support during your unfair detention.
We admire your work under these difficult circumstances and wish you all the best!

 

Waar moet u op letten als u een groet gaat versturen?

U treft bij de beschrijving een aantal specifieke aandachtspunten aan, zoals taal, wel of niet Amnesty International noemen, wel of geen afzender vermelden, wel of geen kerstkaart sturen. Gelieve deze goed te lezen en op te volgen.Wanneer de naam van Amnesty International niet vermeld mag worden, gebruikt u dan ook geen kaarten van Amnesty International.

Het is uiteraard de bedoeling kaarten met opwekkende afbeeldingen te sturen.

Houd u alstublieft rekening met andere culturele en religieuze zeden dan de onze. Als de gevangene geen christen is, wordt u verzocht geen kerst- of paaskaarten te sturen. Stuur ook geen kaarten met alcoholische dranken erop of afbeeldingen van schaars geklede vrouwen of mannen. Dit kan zeer kwetsend overkomen.

U wordt verzocht niet in te gaan op de politieke situatie in het land van de gevangene of op datgene waar de gevangene van wordt beschuldigd. Dit alles kan tegen hem of haar gebruikt worden.

Gebruik het liefst ‘gewone’ postzegels om te voorkomen dat gevangenbewaarders uw post achterhouden vanwege de fraaie postzegels.

 

Of stuur een digitale groet, dat kan ook

Laat een gevangene iets van je horen. Niet alleen mensen in Nederland zitten onterecht vast. Over de hele wereld zijn er talloze mensen die vastzitten voor het uiten van hun mening. Keer op keer horen wij van hen dat zij veel steun hebben aan iedereen die zich hun lot aantrekt.

Via onze website kun je heel makkelijk een groetenkaartje maken om deze mensen een hart onder de riem te steken. Wij zorgen ervoor dat het wordt uitgeprint en bij de mensen in detentie terechtkomt. Ga naar de Amnesty NL site en stuur een groetenkaartje!

Bij voorbaat heel veel dank.