Stuur een groet

Een groetenkaartje is een klein gebaar, maar voor gewetensgevangenen van onschatbare waarde. Mensenrechtenactivisten en gewetensgevangenen voelen zich gesteund als zij groetenkaartjes ontvangen. Zo weten zij dat anderen met hen meeleven en zich inzetten voor hun vrijlating.

 

 Onderzoeker Idris Khattak uit Pakistan in het geheim veroordeeld
Stuur een kaart naar dochter Talia, zodat de familie weet dat jij hen steunt

Idris Pakistan

 

Zend je groet naar:

Talia Khattak
Amnesty International South Asia
23/2 Horton Place, Colombo 07
Colombo
Western Province
Sri Lanka

Pakistan houdt mensenrechtenverdediger Idris Khattak sinds november 2019 vast op een onbekende plek.
Volgens berichten zou een militaire rechtbank hem in het geheim hebben veroordeeld voor ‘verraad’, waarvoor hij 14 jaar gevangenisstraf kan krijgen. Zijn familie en advocaat zijn niet op de hoogte gesteld.
Idris Khattak is dé expert op het gebied van gedwongen verdwijningen in Pakistan.

De Pakistaanse autoriteiten ontvoeren vaak mensenrechtenverdedigers en andere critici om hen het zwijgen op te leggen. Jarenlang documenteerde Idris deze misdrijven voor Amnesty International en Human Rights Watch.
In een wrede twist van het lot is hij nu zelf verdwenen.

Op 13 november 2019 was Idris op weg naar huis toen zijn auto onderschept werd. Zijn familie weet nog altijd niet waar hij wordt vastgehouden.

Voorbeeld voor een groet:

Dear Talia, I am thinking of you and supporting you.

   
Stuur Omar Radi een persoonlijke boodschap

groet Omar Radi

 

Zend je groet naar:

Omar Radi number 5359

Tiflet 2 local prison

15400 Tiflet

Morocco

 

Onterecht beschuldigd en veroordeeld


De Marokkaanse onderzoeksjournalist Omar Radi is op 19 juli 2021 veroordeeld tot zes jaar celstraf na een oneerlijk proces. Radi wordt onterecht beschuldigd van ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid.’
Mogelijk wordt Radi gestraft omdat hij onderzoek deed naar corruptie door de overheid. Laat Omar Radi weten dat je hem steunt.

Voorbeeld voor een groet:

Dear Omar, I stand in solidarity with you and believe that justice will triumph at the end. Stay strong.

   

 

Steun de Lenca uit Hondurus met een kaartje
 

 Steun de Lenca uit Hondurus met een kaartje april 2022

 

 

Zend je groet naar:

 

COPINH
Barrio Las Delicias
(Junto a la llantera de Don Mauricio)
La Esperanza, Intibucá
Honduras

 

COPINH is een organisatie die opkomt voor de rechten van de Lencagemeenschap, de oorspronkelijke
bevolking van Honduras. Medewerkers van COPINH worden voortdurend bedreigd en aangevallen vanwege
hun belangrijke werk. De inheemse Lenca zijn afhankelijk van het land waar ze wonen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.
Hun woongebied wordt bedreigd door de aanleg van verschillende dammen.
Wie in Honduras protesteert als land dreigt te worden afgepakt, wordt geïntimideerd, met de dood bedreigd of zelfs vermoord. Daders worden zelden opgepakt en berecht, waardoor het geweld voortduurt.
Meer dan honderd milieuactivisten zijn sinds 2010 vermoord, onder wie de vooraanstaande Berta Cáceres.
Ze was een van de medeoprichters van COPINH. Sinds de moord op Cáceres in 2016 is de situatie in Honduras verslechterd.

Voorbeeld van een groet:

Estimados amigas y amigos, les mandamos este mensaje en solidaridad y con mucha admiración por su valiosa labor de proteger los derechos humanos en Honduras

 

Waar moet u op letten als u een groet gaat versturen?

 

U treft bij de beschrijving een aantal specifieke aandachtspunten aan, zoals taal, wel of niet Amnesty International noemen, wel of geen afzender vermelden, wel of geen kerstkaart sturen. Gelieve deze goed te lezen en op te volgen.


Wanneer de naam van Amnesty International niet vermeld mag worden, gebruikt u dan ook geen kaarten van Amnesty International.
Het is uiteraard de bedoeling kaarten met opwekkende afbeeldingen te sturen.


Houd u alstublieft rekening met andere culturele en religieuze zeden dan de onze. Als de gevangene geen christen is, wordt u verzocht geen kerst- of paaskaarten te sturen. Stuur ook geen kaarten met alcoholische dranken erop of afbeeldingen van schaars geklede vrouwen of mannen. Dit kan zeer kwetsend overkomen.


U wordt verzocht niet in te gaan op de politieke situatie in het land van de gevangene of op datgene waar de gevangene van wordt beschuldigd. Dit alles kan tegen hem of haar gebruikt worden.


Gebruik het liefst ‘gewone’ postzegels om te voorkomen dat gevangenbewaarders uw post achterhouden vanwege de fraaie postzegels.

 

Of stuur een digitale groet, dat kan ook

Laat een gevangene iets van je horen. Niet alleen mensen in Nederland zitten onterecht vast. Over de hele wereld zijn er talloze mensen die vastzitten voor het uiten van hun mening. Keer op keer horen wij van hen dat zij veel steun hebben aan iedereen die zich hun lot aantrekt.

Via onze website kun je heel makkelijk een groetenkaartje maken om deze mensen een hart onder de riem te steken. Wij zorgen ervoor dat het wordt uitgeprint en bij de mensen in detentie terechtkomt. Ga naar de Amnesty NL site en stuur een groetenkaartje!

Bij voorbaat heel veel dank.