Veldhoven

Dit zijn de verslagen van de activiteiten van de afgelopen 12 maanden. 

Ze geven een goede indruk van ons programma.

 

Je ziet wat we met onze activiteiten willen bereiken.

Als het je aanspreekt, dan ben je van harte welkom.


 

Jaarverslag 2021

In het jaarverslag leggen we verantwoording af over de acties van Amnesty Veldhoven in 2021.

Bijlagen:
Bewaar het bestand jaarverslag 2021.pdfjaarverslag 2021.pdf[ ]916 kB

 

Dodenherdenking 2022 weer met publiek

2016 4 mei krans

 

Op 4 mei 2022 werden ook in Veldhoven de doden uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Publiek was weer welkom. Amnestygroep Veldhoven legde een krans bij het klokmonument aan de Kleine Dreef, ter herinnering aan de doden die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en voor hen die nog steeds te lijden hebben van oorlog en onderdrukking.

 


 


Mooie opbrengst collecte in 2022 in Veldhoven

 

De collecte van Amnesty International die werd gehouden in de week van 13 t/m 19 maart bracht € 4378,47 op. Amnestygroep Veldhoven bedankt de dertig collectanten en alle gevers.

 

Joaquin Elo Ayeto

Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde.

 

Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Bijvoorbeeld om mensen vrij te krijgen die gevangenzitten vanwege verzonnen aanklachten. Mensen als Joaquín Elo Ayeto uit Equatoriaal-Guinea.

 

 

 

Hij zat bijna een jaar ten onrechte vast. Hij was gearresteerd omdat hij informatie zou hebben over een samenzwering om de president te vermoorden. Waar die beschuldiging vandaan komt is onduidelijk.

 

Joaquín Elo Ayeto is lid van een oppositiepartij en verbonden aan een platform dat opkomt voor de rechten van jongeren. Hij werd al eerder opgepakt vanwege zijn werkzaamheden. Op 14 februari 2020 werd hij vrijgelaten. Na zijn vrijlating bedankte Joaquín Elo Ayeto Amnesty: ‘Ik hoorde wat jullie allemaal voor mij hebben gedaan en ik wil Amnesty International bedanken voor de immense inspanningen die tot mijn vrijlating hebben geleid.’

 

 

 


Burgemeester schrijft brief tegen onrecht

 

Write for Rights 2019

Amnestygroep Veldhoven organiseerde op vrijdag 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, de Write for Rights schrijfactie in de bibliotheek van Veldhoven.

 

Burgemeester Dhr. Marcel Delhez schreef een brief ten behoeve van de Chinese Zhang Zhan.
Zij was een van de weinige burgerjournalisten die verslag deed van de beginnende coronacrisis. Ze wilde de waarheid naar buiten brengen. Zhang Zhan werd opgepakt en veroordeeld tot 4 jaar cel. Zo wilden de autoriteiten haar het zwijgen opleggen.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het schrijven van brieven is een simpele maar uiterst belangrijke manier van actie voeren. Dit blijkt wel uit het verhaal van de Algerijnse journalist Khaled Drareni.

 

Schermafbeelding 2021 01 26 om 130831

Drareni deed begin 2020 verslag van protesten tegen corruptie en van het harde politieoptreden daartegen. Tijdens Write for Rights 2020 schreven honderdduizenden mensen voor zijn vrijlating. Op 18 februari werd hij na een presidentieel pardon vrijgelaten.                          

 

 

 

Zoeken

  • Laatste wijziging: 7 september 2022.